SAHİH-İ MÜSLİM

Bablar Konular Numaralar  

HACC BAHSİ

<< 1237 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

193- (1237) وحدثني هارون بن سعيد الأيلي وأحمد بن عيسى. قالا: حدثنا ابن وهب. أخبرني عمروعن أبي الأسود ؛ أن عبدالله مولى أسماء بنت أبي بكر رضي الله عنهما حدثه ؛

 أنه كان يسمع أسماء ،كلما مرت بالحجون تقول: صلى الله على رسوله وسلم. لقد نزلنا معه ههنا. ونحن، يومئذ، خفاف الحقائب. قليل ظهرنا. قليل أزوادنا. فاعتمرت أنا وأختي عائشة والزبير وفلان وفلان. فلما مسحنا البيت أحللنا. ثم أهللنا من العشي بالحج. قال هارون في روايته: أن مولى أسماء. ولم يسم: عبدالله.

 

[ش (بالحجون) هو من حرم مكة، وهو الجبل المشرف على مسجد الحرس بأعلى مكة، على يمينك وأنت مصعد عند المحصب. (خفاف الحقائب)  جمع حقيبة. وهو كل ما حمل في مؤخر الرحل والقتب. ومنه: احتقب فلان كذا. (قليل ظهرنا)  قلة الظهر كناية عن قلة المركب].

 

{193}

Bana Harun b. Saîd El-Eyli ile Ahmed b. İsa rivayet ettiler. (Dedilerki): Bize İbni Vüheyb rivayet etti. (Dediki); Bana Amr, Ebû'l-Esved'den naklen haber verdi. Ona da Esma bînti Ebî Bekir (Radiyallahu anhuma)'nın azatlısı Abdullah rivayet etmiş ki,

 

Kendisi Esmâ'nın Hacûn'dan her geçtikçe :

 

— «Allah, Resulüne salât-ü selâm eylesin! Onunla birlikte buraya inmiştik. O gün, bizim heybelerimiz hafif, binek hayvanlarımız az, yiyeceklerimiz de azdı. Ben, kız kardeşim Âişe, Zübeyr, filân ve filân Umre yapmıştık. Beyti istilâm ettiğimiz vakit hille çıkmış, sonra geceleyin hacc'a telbiye etmiştik.» derdiğini işitirmiş.

 

Harun, kendi rivayetinde: «Esmâ'nın azatlısı.» dedi.

 

»Abdullah» ismini söylemedi.

 

 

İzah:

Bu hadisi Buharı «Hacc» bahsinde tahric etmiştir.

 

Hz. Esma'nın: Elbisemi giydim. sözünden muradı: Zînetli esvâb olacaktır. Aksi taktirde ihram hâlinde kadınların dikişli elbise giymesi yasak olmadığı için ihramdan çıkarken mütâd elbise giymelerine hacet yoktur

 

Hz Esma giyinerek kocası Zübeyr’in yanına oturunca, zübeyr (Radiyallahu anh)  yanından kalkmasını emretmişti

 

Bunun sebebi şehvetke dokunmak gibi bir şey vukûbulacağından. çekinmesidir.

 

Hacûn : Mekke’nin yukarısında Harem-i şerif dâhilinde kalan bir dağdır. Bâzıları bunun Hz. Ebû Mûse'l Eş'ari'ye ait evin karşısındaki  mezarlık olduğunu söylerler.

 

Bu yer, Mekke’ye birbuçuk mil mesafededir.

 

Vâkıdi'nin rivayetine göte bu yere evvelâ Kusayy b. KıIab defnedilmiş, ondan sonra kabristan hâline gelmiştir.

 

Babımızın Safiyye binti Şeybe rivayeti ile Hz. Esmâ'nın azatlısı Abdullah’ın rivayetleri birbirine muhalif görünmektedir. Çünkü Safiye rivayetinde Hz. Zübeyr'in yanında hody bulunduğu için ihramdan çıkmadığı: Abdullah rivayetinde ise Beyti tavaf ettikten sonra ihramdan çıktığı bildiriliyor.

 

Nevevi bu hususta şunları söylemiştir: «Hz. Zübeyr'in umre için ihrama girmesi ve ihramdan çıkması Veda haccında değildi.»

 

Bâzıları Nevevi'nin sözünü ihtimâlden uzak görmüş; Buhâri'ye göre Abdullah rivayetinin müraccah olduğunu, bu sebeple Safiye rivayetini kitabına almadığını söylemişlersede Aynî:

 

«İşte Müslim!.. Birbirine muhalif olmakla beraber her iki rivayeti tahrîc etmiştir. Binâenaleyh iki rivayetin arasını bulmak için Nevevî'nin sözünü kabul etmekten başka çâre yoktur.» diyerek Nevevî'nin te'vîlini müdâfaa etmiştir.

 

Son rivayette Umre yaptıkları bildirilen zevâtdan Hz. Âişe'yi istisna etmek gerekir. Çünkü yukarki hadîsde de işaret olunduğu vecîhle Âişe (Radiyallahu anha) o anda beyti tavaf edenler meyânında değildi.

 

Kaadı İyâd'a göre Hz. Esma'nın kız kardeşi Âişe'yi de beraber zikretmesi, Âişe (Radiyallahu anha)'nin hacc'dan sonra kardeşi Abdurrahmân ile birlikte Ten'îm'den ihrama girdiği Umreye işaret etmiş olabilir.

 

Safiyye rivayetinde Hz. Zübeyr'in ihramdan çıkmadığı tasrîh edildiğine göre son rivayette ihramdan çıktıkları bildirilen zevattan Hz. Âişe ile birlikte onu da istisna etmek gerekir. Yahut Hz. Zübeyr'in Umre için ihrama girip, sonra ihramdan çıkması, Veda haccından başka bir seferde vukû bulmuştur.

 

Evvelce de işaret olunduğu vecîhle Beyti istilâmdan murâd: Haceri Esved'i öpmek veya ona dokunmaktır.

 

Mücerred Hacer-i Esved'i öpmekle ihramdan çıkmak bütün ulemâya göre caiz değildir. Binâenaleyh Beyti istilâm ederek ihramdan çıkmakdan murâd: Kâbe'yi yedi defa tavaf ettikten sonra Safa ile Merve arasındaki sa'yi tamamlamak ve traş olmaktır.